Written by NIREAS HALANDRIOY

“Σύνθημά μας η ατομική ευθύνη και υγιεινή”, λέει ο γιατρός του ΕΟΔΥ Γιώργος Ρηγάκος

“ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ”

Με το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας του covid-19 στον αθλητισμό, επανήλθαν στο νερό για προπονήσεις όλοι οι αθλούμενοι των σπορ της πισίνας, ανάμεσά τους και παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από 13 ετών και πάνω.

Ο πλέον ειδικός για το θέμα, ο Γιώργος Ρηγάκος, γιατρός στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής Ταχείας Αντιμετώπισης Δημοσίων Κινδύνων, που είναι και κοντά στα σπορ του υγρού στίβου, ως γονέας αθλήτριας καλλιτεχνικής (συγχρονισμένης) κολύμβησης του Νηρέα Χαλανδρίου, μας δίνει τα φώτα του και απαντά στο βασικό ερώτημά μας για το κατά πόσον είναι ασφαλή τα παιδιά μας στην άθλησή τους υπό τις νέες συνθήκες και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τονίζει, μάλιστα, ότι σύνθημα όλων μας πρέπει και ιδίως των νεαρών αθλουμένων, πρέπει να γίνει η ατομική ευθύνη και υγιεινή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Ρηγάκου:

“Αυτό που θα πρέπει -κατ’ αρχάς- να γίνει συνείδηση σε όλους είναι πως ο ιός μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων. Με τον βήχα, το φτέρνισμα, αλλά και με την αναπνοή στη άμεση επαφή υπάρχει κίνδυνος κάποιος να κολλήσει. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε τη διασπορά του ήταν ο περιορισμός στις επαφές, η παραμονή στο σπίτι και η διατήρηση των αποστάσεων. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τώρα, με τη λήξη της καραντίνας και την επιστροφή στις δραστηριότητές, τι αλλάζει;..

… Απλά πράγματα: Ο κόσμος να διατηρεί τις αποστάσεις, να φροντίζει για την ατομική του υγιεινή, να πλένεται συχνά, με νερό και σαπούνι και σε περίπτωση αδιαθεσίας να μην έρθει σε επαφή με άλλοους γύρω του. Ιδιαίτερα, θέλω να σταθώ σε αυτό. Αν οποιοδήποτε παιδί μας που αθλείται αισθανθεί αδιαθεσία, θα πρέπει οι γονείς του να μιλήσουν με τον παιδίατρο. Διότι πολύ εύκολα μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να ξεγελαστούν από τα απλά συμπτώματα βήχα, καταρροή, πονοκεφάλου, πυρετού. Αυτά όλα θα πρέπει να μας περιορίσουν σπίτι μας.

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία αναφέρονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα επιστροφής στην άθληση, αλλά και με τις πληροφορίες που συλλέγονται, μπορούμε να περιορίσουμε την έκθεση των αθλητών στον κίνδυνο. Περιορίζουμε επίσης τις επαφές τους, που γνωρίζουμε ποιες είναι στον χώρο. Είναι αρκετά τα μέτρα και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η ατομική ευθύνη και η ατομική υγιεινή των αθλητών. Σ’ αυτό φυσικά θα πρέπει να συμβάλουν οι γονείς και οι προπονητές, που επιβάλλεται να προσέχουν και οι ίδιοι, αλλά και να μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη νοοτροπία. Όλοι μαζί να βοηθήσουμε ώστε έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Να γίνει σύνθημά μας.

Όσο για το ερώτημα “σε πόσον καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, δηλαδή στην κατάσταση πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού”, αυτό σας λέω ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να το απαντήσουμε ακόμα. Εξάλλου, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε κατά πόσον θα γίνουν τα πρωταθλήματα. Υπάρχει ειδική επιτροπή που θα αναλύσει τα δεδομένα και θα εκτιμήσει σχετικά.

Η σπουδαία και πολύ σημαντική εξέλιξη, όμως, είναι πως καταφέραμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού κι έτσι και μπορέσαμε να ξεκινήσουμε της αθλητικές μας δραστηριότητες. Διότι ο αθλητισμός είναι σημαντικό δώρο στη ζωή μας, ιδίως για τα παιδιά μας”.

RSS
Follow by Email
Instagram