Written by NIREAS HALANDRIOY

Σκέψεις, εκτιμήσεις και προβληματισμοί του προέδρου Δημήτρη Γιακουμάτου εν όψει της επιστροφής στην αγωνιστική δράση

Με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς και με μεγάλη προσοχή έχει αρχίσει να γίνεται η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα του ελληνικού αθλητισμού, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της επαναδραστηριοποίησης των αθλητών και αθλητριών σε ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα, η αθλητική ηγεσία όρισε το σχετικό χρονοδιάγραμμα με τις ανακοινώσεις της πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτό προσδιορίζεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι η επανέναρξη των δραστηριοτήτων για τα αθλήματα της πισίνας θα γίνει σε επόμενο χρόνο, που υπολογίζεται πως θα είναι το αργότερο μέχρι τέλος Μαϊου. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρούνται στους χώρους άθλησης, για την ασφάλεια αθλουμένων και εργαζομένων.

Με τα προβλήματα, όμως, να παραμένουν, καθώς τα Εθνικά κολυμβητήρια ακόμα βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμα να λειτουργήσουν με τα απόλυτα εχέγγυα, ενώ γι’ αυτά που υπάγονται στον Α΄ και Β΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι Δήμοι και Περιφέρειες δηλώνουν αδυναμία στο να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα λειτουργίας τους, ή ακόμα και ανησυχία για το εάν θα εξασφαλιστεί η υγεία όσων θα βρεθούν ξανά στις πισίνες.

Είναι φανερό, εξάλλου, ότι τις συνέπειες από την απραξία έχει δεχτεί σε μεγάλο βαθμό ο ερασιτεχνικός σωματειακός αθλητισμός, με τα παραγωγικά κύτταρά του, δηλαδή τα σωματεία, να πλήττονται ιδιαίτερα, αφού η αναστολή της αγωνιστικής δράσης, των προπονήσεων, αλλά και των σχολών εκμάθησης δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, πάντως, εξήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των σωματείων του ερασιτεχνικού αθλητισμού με ένα σημαντικό ποσό, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα κάποια εξειδίκευση. Νωρίτερα, εξάλλου, η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ) είχε ανακοινώσει μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης για τα σωματεία – μέλη της, αλλά και προτάσεις ευθύνης στην Πολιτεία για την επανεκκίνηση των διοργανώσεων (δείτε σχετικά ΕΔΩ).

Ο πρόεδρος του Νηρέα Χαλανδρίου Δημήτρης Γιακουμάτος, με τις σημερινές δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, εκφράζει τους προβληματισμούς του, αλλά και τις εκτιμήσεις του για όλα αυτά, ενώ δίνει το στίγμα των προσπαθειών της διοίκησης του μεγαλύτερου υγροστιβικού συλλόγου των βορείων προαστίων προκειμένου να παραμείνει ενεργός όλο αυτό το διάστημα και να κρατήσει δεμένους και με ανεβασμένη ψυχολογία τους αθλητές και τις αθλήτριές του, τους προπονητές, τους γονείς και τους παράγοντες.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε ο Δημήτρης Γιακουμάτος:

“Αναμφισβήτητα, το  πλήγμα που δέχτηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όλο αυτό το διάστημα της αναστολής των αγωνιστικών δράσεων και των προπονήσεων ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό. Και ο Νηρέας είναι ένας σύλλογος που υπηρετεί την ιδέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του ολυμπισμού. Μοιραία, λοιπόν, έχει νιώσει τις συνέπειες από όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Επειδή, όμως, προέχει η διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, δηλαδή της υγείας και της ζωής των παιδιών μας, αλλά και όλων μας όσων στηρίζουμε τις προσπάθειές τους, σταθήκαμε από την αρχή ψύχραιμοι και αντιμετωπίσαμε με σύνεση την κατάσταση, τηρώντας παράλληλα τους κανόνες και τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία.

Παράλληλα, όμως, φροντίσαμε ώστε να παραμείνουν τα παιδιά μας, οι αθλητές μας, δεμένοι μεταξύ τους, αλλά και με τους προπονητές τους, με τη στήριξη πάντα των γονέων, αλλά και των εφόρων όλων των τμημάτων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Εμείς καθιερώσαμε από τους πρώτους τις διαδικτυακές προπονήσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την εκγύμναση στο σπίτι και την παρακολούθηση από τους τεχνικούς μας, που παράλληλα παρείχαν πολλές ώρες εκπαίδευσης στους αθλητές τους. Μπορεί, λοιπόν, να στερήθηκαν το νερό, αλλά έμειναν ενωμένοι, σε αθλητικό πνεύμα, με ανεβασμένη ψυχολογία και καλή φυσική κατάσταση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, φυσικά, οφείλουμε στους γονείς, που συνέχισαν να στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα την προσπάθειά μας να μείνει ο σύλλογος ενεργός και να κρατήσει τα παιδιά σε αθλητικό μοτίβο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί και ο Νηρέας τις ζημιές της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, τόσο οικονομικά όσο και καθαρά αγωνιστικά. Αλλά και σε επίπεδο προόδου των παιδιών μας, που θα πρέπει να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για να επανέλθουν δυνατοί στο νερό που τόσο στερήθηκαν, να παλέψουν για τις διακρίσεις τους, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και κάποια από αυτά να μην χάσουν την ευκαιρία των κινήτρων για το ακαδημαϊκό τους μέλλον.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χαθεί εντελώς η χρονιά, αν και, όπως φαίνεται, για τις διεθνείς διοργανώσεις όλα σχεδόν έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί για του χρόνου. Οι επίλεκτοι διεθνείς όλων των αθλημάτων της ΚΟΕ επιστρέφουν άμεσα στη δράση (έχω την τιμή να είμαι στη λίστα των συνοδών, ως έφορος Εθνικής ομάδας Ανδρών της υδατοσφαίρισης και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας). Αισιοδοξία υπάρχει και για την επανεκκίνηση προπονήσεων και των υπολοίπων, σε δεύτερο χρόνο, περί τα τέλη Μαϊου, με προοπτική να επανεκκινήσουν σιγά σιγά και τα πρωταθλήματα μετά τις 15 Ιουνίου.

Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και η διευθέτηση του θέματος λειτουργίας όλων των κολυμβητηρίων, δηλαδή και των δημοτικών, με τους απαραίτητους όρους και τις προδιαγραφές για την ασφαλή επιστροφή στις προπονήσεις και την αγωνιστική δραστηριότητα. Διότι, όπως ξέρετε, ο Νηρέας δραστηριοποιείται μεν και στα κολυμβητήρια του ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως στο Δημοτικό κολυμβητήριο του Χαλανδρίου, το οποίο έχει και ως βασική έδρα. Στις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε με τους ανθρώπους του Δήμου, λοιπόν, δεν υπήρξε ξεκάθαρη πρόθεση για την άμεση επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, κάτι που μας προβληματίζει, αλλά αναμένουμε αυτό να αλλάξει σύντομα.

Αυτή θα είναι η αγωνιστική ανάσα. Διότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί άμεσα και η οικονομική ανάσα από την Πολιτεία. Δηλαδή, να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η ενίσχυση μετά από τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός. Θα χρειαστεί απαραιτήττως, ως τονωτική ένεση για τη στήριξη των σωματείων μας που έχουν “ματώσει” τελευταία.

Εδώ θα πρέπει να χαιρετήσω την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση του ΔΣ της ΚΟΕ για τα μέτρα στήριξης των σωματείων – μελών της με τις απαραίτητες ελαφρύνσεις, αλλά και την κατάργηση κάποιων παραβόλων.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγωνιστικές δραστηριότητες των αθλημάτων της πισίνας θα γίνει σύντομα, ομαλά και με ασφάλεια. Και ο Νηρέας Χαλανδρίου θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι”.

RSS
Follow by Email
Instagram