Written by NIREAS HALANDRIOY

Βελέντζας: “Να προετοιμαστούμε γι αυτό που θα ακολουθήσει – Η Πολιτεία να φροντίσει για τα αθλητικά σωματεία”

Ο επικεφαλής τεχνικός κολύμβησης του Νηρέα Χαλανδρίου και προπονητής ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων κολυμβητών, του Απόστολου Χρήστου, ο Παναγιώτης Βελέντζας, μίλησε για την κατάσταση που υφίσταται ο αθλητισμός εν μέσω πανδημίας κορωνοιού.

Ζητάει από όλους να προετοιμαστούμε γι αυτό που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της περιπέτειας που ζούμε, ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε ομαλά στην κανονικότητα, ενώ τονίζει πως η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει με κάθε μέσο τα αθλητικά σωματεία που πλήττονται, ώστε να μείνει ζωντανός ο αθλητισμός με όλα τα οφέλη του και να συνεχίζουν να αναδεικνύονται αθλητές επιπέδου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Βελέντζα:

“Πρώτα απ´όλα, όσον αφορά στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τη μετάθεσή τους για του χρόνου το καλοκαίρι, θεωρώ πως ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό, αναμενόμενο και επιβεβλημένο. Και ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα, ώστε όλοι οι αθλητές να μην περάσουν το ψυχολογικό στρες με όλη αυτήν την περιπέτεια.

Διότι η κατάσταση στην οποία ζούμε, ο εγκλεισμός μέσα στο σπίτι και η έλλειψη προπόνησης είναι ψυχοφθόρα για τους αθλητές. Και ειδικά στο δικό μας άθλημα, που εμπεριέχει το υγρό στοιχείο και δεν μπορούμε να κάνουμε προπόνηση και να έχουμε την επαφή μας με το νερό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, γι αυτούς που έχουν να προετοιμαστούν για έναν μεγάλο στόχο.

Στον Νηρέα, στο διάστημα που υπάρχει η ιδιάζουσα αυτή κατάσταση, είμαστε πολύ κοντά στους κολυμβητές και στις κολυμβήτριες όλων των ηλικιών, και μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε δώσει ειδικά προγράμματα εκγύμνασης, προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες συνθήκες και τα ακολουθούν πιστά υπό την επιτήρησή μας. Τρεις φορές την εβδομάδα συνδεόμαστε ζωντανά, μέσω Skype, για τηλεσυνεδρία και διαπιστώνουμε που βρισκόμαστε. Έτσι κρατάμε την επαφή και μια καλή ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Θεωρώ ότι η Πολιτεία έπραξε σωστά και με πλάνο εδώ στην Ελλάδα, όσον αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου και μάλιστα εγκαίρως κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα. Οι Έλληνες πειθαρχούμε στου κανόνες, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε πάντα και όχι μόνο όταν μας συμφέρει.

Ειδικά για τον αθλητισμό, όμως, το κράτος θα πρέπει να δει πώς μπορεί να ενισχύσει και να στηρίξει τα ερασιτεχνικά σωματεία για να μην διαλυθούν από αυτό το χτύπημα που δέχονται και σίγουρα έχουν πληγεί. Να φροντίσει, δηλαδή, να ενισχυθεί η βάση, το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού. Αν χαθεί αυτό, τότε δεν θα μπορούμε να αναδείξουμε ούτε το πνεύμα του αθλητισμού, αλλά ούτε και να παράγουμε αθλητές υψηλού επιπέδου.

Ιδιαίτερα για τον Απόστολο Χρήστου, τώρα, προσπαθούμε σε συνεργασία με τον γυμναστή του και με τη βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων, να τον κρατήσουμε σε εγρήγορση, να μην τον αφήσουμε να χαλαρώσει, έτσι ώστε να μην έχουμε πολλά κενά όταν επιστρέψουμε και πάλι στην καθημερινότητά μας και στην κανονική προπόνηση. Από τη στιγμή που, όπως είπαν, ισχύουν τα όρια για όσους τα έχουν ήδη πιάσει, ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων μετατίθεται για του χρόνου.

Θα ήθελα να πω, τέλος, ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για την επόμενη μέρα, όταν θα λήξει αυτή η κατάσταση η οποία ζούμε αυτές τις μέρες. Να υπάρξουν αμέσως οι εγκαταστάσεις, οι συνθήκες και οι προοπτικές ώστε να ξαναβρούμε όλοι τους ρυθμούς μας και να συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τους αθλητές μας, τον καθέναν για τον στόχο του και τους κορυφαίους για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες”.

RSS
Follow by Email
Instagram