Ο Αθλητικός Όμιλος “Νηρέας Χαλανδρίου” ιδρύθηκε το 1989 και ξεκίνησε τις αθλητικές του δραστηριότητες το καλοκαίρι του 1991 με τα τμήματα της Κολύμβησης και της Υδατοσφαίρισης.  Το 1993 ιδρύθηκε το τμήμα της Συγχρονισμένης Κολύμβησης και το 1996 (έως το 2010), το τμήμα των Καταδύσεων.

Ο όμιλος αναπτύσσει κατά κύριο λόγο τις αθλητικές του δραστηριότητες στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαλανδρίου, που αποτελεί την έδρα του Συλλόγου.

Η αγωνιστική δραστηριότητα του Συλλόγου μας με την τεχνική καθοδήγηση καταξιωμένων και έμπειρων προπονητών είναι πλούσια, έχοντας επιδείξει αξιόλογες επιτυχίες και διακρίσεις σε Διασυλλογικό, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, στελεχώνοντας εθνικές ομάδες σε κάθε άθλημα, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας – 2004, όπου ο Σύλλογός μας ανέδειξε επτά ολυμπιονίκες.

Με δεδομένο ότι ήταν, παραμένει και θα είναι ο ισχυρότερος Σύλλογος των Βορείων Προαστίων, ο Νηρέας Χαλανδρίου συνεχίζει την προσπάθειά του να διαπαιδαγωγεί αθλητές, στα πλαίσια αθλητικών ιδεωδών και να ισχυροποιεί τη θέση του στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας.